Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Τα σύνθετα του φιλελευθερισμού. Καρτελο-φιλελευθερισμός.


Ως γνωστόν, η νέα κυβέρνηση αυτοχαρακτηρίζεται ως οικονομικά φιλελεύθερη, πρεσβεύοντας τις αρχές της ελεύθερης οικονομίας, όπου το κράτος δεν παρεμβαίνει, παρά μόνο θεσμοθετημένα όταν παραβιάζονται οι κανόνες λειτουργίας της αγοράς (βλ. λχ δίκαιο κεφαλαιαγοράς, ελεύθερου ανταγωνισμού κοκ).
Δυστυχώς, όμως, αυτό που συμβαίνει στην πράξη είναι ότι η κυβέρνηση όχι μόνο παρεμβαίνει στη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς, αλλά και αποτελεί τον καταλύτη δημιουργίας καρτελικών συμπεριφορών από τις επιχειρήσεις.
Όσο κι αν ηχεί περίεργο ή απίστευτο, γινόμαστε συνεχώς μάρτυρες ενός φαινομένου που θα το ονομάζαμε Καρτελο-φιλελευθερισμό!

Παράδειγμα πρώτο:
Στις 25 Οκτωβρίου 2019 ο Πρωθυπουργός συναντάται με εκπροσώπους των Τραπεζών, στους οποίους επεσήμανε με έμφαση ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί τις αυξήσεις που ανακοινώθηκαν: «Αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Είναι εξαιρετικά αρνητικό. Δεν δικαιολογούνται οι αυξήσεις, όταν μάλιστα γίνονται σε ένα οικονομικό περιβάλλον πολύ καλύτερο» (βλ. λχ το από 25.10.2019 δημοσίευμα της εφημ. Καθημερινή με τίτλο Οι τράπεζες προχωρούν σε μείωση των προμηθειών τους https://www.kathimerini.gr/1048724/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/oi-trapezes-proxwroyn-se-meiwsh-twn-promh8eiwn-toys).
Μάλιστα, λίγες ημέρες νωρίτερα στις 22.10.2019 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε προαναγγείλει κυβερνητικές πρωτοβουλίες επί του θέματος λέγοντας ότι «Όταν διευρύνεται ο όγκος των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τότε το διοικητικό κόστος για τις τράπεζες πέφτει. Επομένως, περιμένουμε να δούμε μειώσεις στις χρεώσεις και όχι αυξήσεις. Όσον αφορά τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε, να είστε βέβαιος ότι θα τις δείτε. μέσα στις επόμενες δύο-τρεις μέρες» (βλ. Ενημέρωση πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, https://government.gov.gr/enimerosi-politikon-sintakton-apo-ton-kivernitiko-ekprosopo-k-stelio-petsa-22-10-2019/).
Ακολούθως, την 1η Νοεμβρίου 2019 "τρεις τράπεζες, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank, αναπροσαρμόζουν τις χρεώσεις σε μια σειρά από συναλλαγές", καθώς, όπως αναγράφεται στα δημοσιεύματα "Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, παρότι το εκάστοτε ίδρυμα εφαρμόζει τη δική του πολιτική, αμφότερες οι διοικήσεις τους δεσμεύτηκαν ενώπιον του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, είτε να άρουν είτε να μειώσουν συγκεκριμένες προμήθειες" (βλ. λχ από 1.11.2019 δημοσίευμα της Athens Voice, https://www.athensvoice.gr/economy/592506_promitheies-trapezon-ethniki-peiraios-eurobank).
Παράδειγμα δεύτερο.
Στις 6 Νοεμβρίου 2019 ο Πρωθυπουργός συναντάται με εκπροσώπους των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας (αυτή τη φορά), οπότε μεταξύ άλλων συζητήθηκαν "το ζήτημα του κόστους των δεδομένων της κινητής τηλεφωνίας" και καθώς η "συζήτηση έγινε σε παραγωγικό κλίμα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εταιρείες κινητής αναμένεται να προχωρήσουν σε αλλαγές, προσφέροντας αύξηση των πακέτων δεδομένων χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές (βλ. λχ από 6.11.2019 δημοσίευμα του enikos.gr με τίτλο Έρχονται τα "πάνω-κάτω" στις χρεώσεις των data - Τι συζήτησε ο Μητσοτάκης με εκπροσώπους εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, http://www.enikos.gr/politics/688602/erchontai-ta-pano-kato-stis-chreoseis-ton-data-ti-syzitise-o-mits).
Μπροστά λοιπόν στο φακό, χαριεντιζόμενες κυβέρνηση και επιχειρήσεις, εν μέσω βουτημάτων και καφέδων, συναντούνται και συζητούν επί τιμών και κόστους και προσφερόμενων υπηρεσιών για το υποτιθέμενο καλό των καταναλωτών, ενώ οι ενέργειες αυτές αποτελούν τον καταλύτη για τη δημιουργία απαγορευμένων εναρμονισμένων πρακτικών.
Όσο κι αν δυσαρεστηθούν ενδεχομένως κάποιοι, το όποιο τυχόν όφελος που τυχόν τσιμπήσουν οι καταναλωτές (από τις εναρμονισμένες είτε μειώσεις τραπεζικών προμηθειών είτε αυξήσεις data στα κινητά τους τηλέφωνα) είναι απειροελάχιστο σε σχέση με τη ζημία την οποία υφίσταται, διότι ακριβώς δεν λειτουργεί ο ελεύθερος ανταγωνισμός στην χώρα.
Και το χειρότερο όλων είναι ότι η ίδια η Πολιτεία φαίνεται να αποδέχεται ότι ο ανταγωνισμός "δεν μπορεί" να λειτουργήσει, γι' αυτό και επιστρατεύει τον καρτελο-φιλελευθερισμό (γνωρίζοντας ότι είναι θαυμαστός, όπως τα καθρεφτάκια στους ιθαγενείς).
Τι κάνει αντιθέτως μια σοβαρή Πολιτεία, που εγγυάται πραγματικά τη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς, η οποία με τη σειρά της προσφέρει ανταγωνιστικές χρεώσεις και υπηρεσίες;
Σπάει αυγά!!! Θωρακίζει τις υπηρεσίες της, το ρυθμιστικό πλαίσιο, εξολοθρεύει τη διαφθορά, ελέγχει τους ελέγχοντες και κρίνοντες, ενισχύει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (εμπράκτως και όχι με εξαγγελίες, σε όλο το φάσμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν), ανοίγει την αγορά για τους μικρούς (να μην αναφερθώ σε συγκεκριμένα παραδείγματα επιχειρήσεων που έδιναν πνοή στον ανταγωνισμό και εξολοθρεύτηκαν από τους συνδαιτυμόνες των εκάστοτε κατοίκων του Μαξίμου) και πολλά άλλα ακόμη που ξεπερνούν το αντικείμενο του εν λόγω άρθρου, αλλά αποτελούν το "αυτονόητο" στο στόμα και στη σκέψη των περισσοτέρων.
Μέχρι να τα δούμε αυτά, θα πίνουμε τον πικρό καφέ του ολιγοπωλιακού ψευτο-ανταγωνισμού, με κάνα βούτημα, στο ενδιάμεσο, από τον φιλεύσπλαχνο καρτελο-φιλελευθερισμό... του Μαξίμου και των συνοδών επιχειρήσεων.