Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Βρεφικό γάλα για μεγάλα παιδιά

 
Πριν από 2 περίπου χρόνια αναδείξαμε πόσο βρεφική είναι η κουλτούρα ανταγωνισμού στην Ελλάδα, ακόμα και ανάμεσα σε υπουργούς που εξ ορισμού μάχονται για το δημόσιο συμφέρον.
 
Συγκεκριμένα, στις 6 Δεκεμβρίου 2011 οι Υπουργοί Ανάπτυξης και Υγείας, Χρυσοχοΐδης και Λοβέρδος αντίστοιχα, σε κοινή συνέντευξη τύπου θριαμβολογούσαν γιατί επέτυχαν ΣΥΜΦΩΝΙΑ (!!!) με τα σούπερ μάρκετ για να μειωθεί η τιμή του βρεφικού γάλακτος σε ποσοστό 20% σε σχέση με την τιμή που πωλούνταν μέχρι τότε.
 
 
Χρυσοχοΐδης: μετά από συμφωνία που κάναμε εμείς στο Υπουργείο Ανάπτυξης, θα μειωθούν οι τιμές του βρεφικού γάλακτος κατά 20%, συγκριτικά με αυτές που πωλούνται σήμερα
 
Λοβέρδος: Η συμφωνία του κ. Υπουργού, του κ. Χρυσοχοϊδη με τα super markets για την πώληση του προϊόντος σε τιμή κάτω 20% από τη σημερινή, είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία
 
Δηλαδή, καρτέλ με υπουργική βούλα, όπως χαρακτηριστικά είχαμε πει τότε (προς αποφυγή επαναλήψεων παραπέμπουμε στο παλαιότερο άρθρο μας).
 
Έκτοτε πέρασαν 2 χρόνια και επανέρχεται στη δημόσια σφαίρα συζήτησης το θέμα της τιμής του βρεφικού γάλακτος και συγκεκριμένα η μείωσή του κατά 20%. Πλήθος εκπροσώπων δημόσιων φορέων, πολιτικών και πολιτικολογούντων, δημοσιογράφων κλπ αναφέρονται στην παραπάνω μείωση ως παράδειγμα επιτυχούς ανοίγματος της αγοράς.
 
Στις 27 Νοεμβρίου 2013, κατά την παρουσίαση της Έκθεσης Αξιολόγησης του ΟΟΣΑ για την άρση εμποδίων, ο Υπουργός Ανάπτυξης Χατζηδάκης ισχυρίζεται το εξής:
 
Υπενθυμίζω πως όταν επιτρέψαμε την πώληση του βρεφικού γάλακτος και στα σούπερ μάρκετ, η τιμή έπεσε κατά 20-25%.
 
Επίσης, τα μέσα επικοινωνίας επιχαίρουν κι αυτά, παρουσιάζοντας το βρεφικό γάλα ως ένα καλό παράδειγμα για τα καλά που φέρνει η απελευθέρωση της αγοράς.
 
Επί παραδείγματι, ο έγκριτος δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης γράφει στην Καθημερινή στις 19.11.2013 στο άρθρο του με τίτλο «555 τρύπες στην τσέπη μας»:
 
Τα τελευταία τρία χρόνια οι Ελληνες βλέπουν από χαραμάδες τα καλά που φέρνει η απελευθέρωση της αγοράς. Για παράδειγμα: το βρεφικό γάλα, το οποίο διά νόμου επωλείτο αποκλειστικά από τα φαρμακεία, βγήκε και στα σούπερ μάρκετ. Η τιμή του έπεσε αμέσως κατά 20%.
 
Το ερώτημα που αβίαστα τίθεται είναι εάν η μείωση της τιμής του βρεφικού γάλακτος σε ποσοστό 20% είναι αποτέλεσμα της ομολογημένης ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ των υπουργών με τα σούπερ μάρκετ ή αν είναι η απόρροια της απελευθέρωσης των σημείων πώλησης του βρεφικού γάλακτος.
 
Πολύ θα θέλαμε να συνταχθούμε με την άποψη ότι η μείωση της τιμής είναι αποτέλεσμα του ανοίγματος της αγοράς, αλλά δεν μπορούμε να το πράξουμε, καθώς γνωρίζουμε ότι υπήρξε συμφωνία του υπουργείου ανάπτυξης με τα σούπερ μάρκετ πριν από 2 χρόνια, γνωρίζουμε το συμφωνηθέν ποσοστό της μείωσης του 20%, γνωρίζουμε τα μέρη της συμφωνίας, (πλην του "ΑΒ Βασιλόπουλος" που αποστασιοποιήθηκε δημοσίως).
 
Αυτό βέβαια που δεν γνωρίζουμε είναι η διάρκεια της συμφωνίας...
 
Θα μπορούσαν οι αρμόδιες αρχές να το ψάξουν και να ενημερώσουν σχετικά την κοινωνία.
 
Είναι λοιπόν προφανές ότι η μείωση της τιμής του βρεφικού γάλακτος κατά 20% δεν είναι το αποτέλεσμα της λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Οφείλεται στον πατερούλη, ο οποίος ρακένδυτος οικονομικά και πολιτικά, αλλά -ακόμα- αλαζόνας, απευθύνεται στους πολίτες ωσάν σε μικρά παιδιά. Ελπίζουμε να μην ακούσουμε από το στόμα του και το... πιες το γάλα σου και σκάσε...