Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Emma Delta: Προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού

Μετά τον Αρειο Πάγο, η Emma Delta φαίνεται να στρέφεται και στη γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατηγορώντας το ΤΑΙΠΕΔ ότι με την επιστολή του προέδρου του, Στέλιου Σταυρίδη, για «μνημόνιο» με τους προμηθευτές που είναι ταυτόχρονα και μέτοχοι της εταιρείας των λαχείων, ενθαρρύνει παράνομη κρατική χρηματοδότηση αν οι συμφωνίες προμήθειας είναι υπερτιμημένες.
 
Πρακτικά η προσφυγή γίνεται από ανεξάρτητο μέτοχο του ΟΠΑΠ που έχει τις μετοχές του από το free float -η Emma θα έχει λόγο μόνο για το 33%- αλλά πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφεραν ότι πίσω από την προσφυγή βρίσκεται το σχήμα που διεκδικεί το 1/3 των μετοχών και τη διαχείριση του Οργανισμού.

Πίσω από την προσφυγή αλλά και το εντονότατο σε ύφος εξώδικο της Emma Delta προς τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, με κοινοποίηση στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, κρύβεται η ενόχληση των «παικτών» του επενδυτικού σχήματος σχετικά με τη σειρά που επιβάλλει η διοίκηση του Ταμείου: Πρώτα δηλαδή η υπογραφή των συμβάσεων προμήθειας από την εταιρεία των λαχείων, στη συνέχεια η συγκρότηση της εταιρείας των λαχείων και στο τέλος η σύμβαση παραχώρησης για τον ΟΠΑΠ.

Ο Τσέχος Γίρι Σμεκ και οι Ελληνες συνέταιροί του (όμιλοι Μελισσανίδη και Κοπελούζου) θεωρούν με τους νομικούς τους εκπροσώπους ότι πρώτα θα έπρεπε να υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης του ΟΠΑΠ και στη συνέχεια οι ίδιοι πλέον ως διοίκηση του ΟΠΑΠ να διαπραγματευθούν τις συμβάσεις προμηθευτών για τα λαχεία. Ελπίζουν προφανώς έτσι ότι θα πετύχουν αυτό που δεν πέτυχαν με τη συμφωνία του τεχνολογικού παρόχου όπου θεωρούν ότι η σημερινή διοίκηση του ΟΠΑΠ «έκοψε» μόλις 2 από τα 300 περίπου εκατομμύρια μιας σύμβασης, 105 εκατ. σε μια πενταετία (46 εκατομμύρια τα 2 πρώτα χρόνια) από την οποία θα χρησιμοποιηθούν για τερματικά μηχανήματα πρακτορείων που βρίσκονται στις αποθήκες και αποφέρουν τζίρο μόλις 100.000 ευρώ. Αυτή η σύμβαση είναι έτσι στημένη ώστε να «ξεζουμίζεται ο Οργανισμός», είπε πηγή κοντά στο σχήμα που δεν είχε εξουσιοδοτηθεί να μιλήσει δημόσια.

 Η σημερινή διοίκηση, πιστεύει η ίδια πηγή, δύσκολα θα αλλάξει τις «συντεταγμένες» μιας σύμβασης. Η ίδια πηγή απορρίπτει τη λογική που εκφράσθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ να διαπραγματευθεί τη σύμβαση ο νέος μέτοχος «μέσα» από τον ΟΠΑΠ, πιθανόν διότι γνωρίζουν αυτό που ξέρει και η ΙΝΤΡΑΛΟΤ, ότι μετά την απομάκρυνση από το σημείο όπου θα υπογραφεί η σύμβαση έχει πολύ μικρά περιθώρια διόρθωσης. Η Emma Delta διαφωνεί και με τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Opap TV.

Πηγή: Καθημερινή