Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Η Ryanair κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πολιτικές σκοπιμότητες στην υπόθεση της συγκέντρωσης με την Aer Lingus


Στην ετήσια έκθεσή της για το 2013 η αεροπορική εταιρεία Ryanair όχι μόνο εκφράζει την απογοήτευσή της για την απαγόρευση της συγκέντρωσης Ryanair/Aer Lingus από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και αποδίδει σε αυτήν πολιτικά κίνητρα κατά τη λήψη των αποφάσεων.
 
Ειδικότερα, κάνει λόγο για «περίεργη συμπεριφορά» της Επιτροπής, η οποία ενώ ένα χρόνο πριν, το 2012, στην περίπτωση της απόκτησης της British Midlands από την British Airways αρκέστηκε στην αποδοχή λιγοστών διορθωτικών μέτρων, στην περίπτωση της Ryanair το 2013, κατά την 3η προσφορά της για την απόκτηση της Aer Lingus, την αρνήθηκε, παρά την προσφορά ενός ιδιαίτερα πρωτοποριακού πακέτου δεσμεύσεων.

Η εταιρεία διατυπώνει «χωρίς καμία αμφιβολία» ότι η απόφαση της Επιτροπής «ήταν πολιτικά υποκινούμενη» και «ακατανόητη στο πλαίσιο της εκπεφρασμένης πολιτικής της Επιτροπής για την εδραίωση της θέσης του κλάδου των αερομεταφορών». Στο συμπέρασμα αυτό οδηγείται αναδεικνύοντας και τις αντιθέσεις των πορισμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Βρετανικής όσον αφορά τα αποτελέσματα της συγκέντρωσης.

Πηγή: Ryanair Full Year Results 2013


ΥΓ

Το Σεπτέμβριο αναμένεται η απόφαση της Επιτροπής για την προτεινόμενη εξαγορά της Olympic από την Aegean. Τυχόν θετική απόφαση θα επιβεβαιώσει τις κατηγορίες της Ryanair, καθώς ο άνεμος δεν είναι ούριος για τις ελληνικές εταιρείες και όποιος "από μηχανής θεός" δε θα έλθει από την Κύπρο...