Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Πόλεμος τιμών στην πλάτη των παραγωγών γάλακτος


Χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής γάλακτος, τα γερμανικά σουπερμάρκετ ρίχνουν τις τιμές των γαλακτοκομικών, μετακυλώντας τις μειωμένες τιμές στους αγελαδοτρόφους.

Αυτό καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Γερμανών Αγροτών, ζητώντας από τους λιανεμπόρους να σταματήσουν τον πόλεμο τιμών που παίζεται «στην πλάτη» των παραγωγών. Το θέμα κυριάρχησε στην ετήσια Ημέρα Γεωργίας, που φέτος πραγματοποιήθηκε στο Φίρστενφελντμπρουκ της Βαυαρίας. Όπως τονίστηκε, η πολιτική των σουπερμάρκετ απαξιώνει τα γαλακτοκομικά στη συνείδηση του καταναλωτή ενώ προκαλεί πρόβλημα επιβίωσης στους κτηνοτρόφους.

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι Γερμανοί αγελαδοτρόφοι είχαν ορθοποδήσει, καθώς μετά τη μεγάλη κρίση του 2009, οι τιμές σταθεροποιήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ωστόσο από τις αρχές του έτους, οι τιμές πήραν πάλι την κατιούσα, σκορπίζοντας ανασφάλεια στον κλάδο.

«Αντίθετα με τις εξαιρετικά θετικές τάσεις της αγοράς γάλακτος, όπως αυτές αποτυπώνονται στις σταθερές τιμές των τυριών, τα εκπτωτικά σουπερ-μάρκετ για άλλη μια φορά κατάφεραν να επιβάλουν μειώσεις των τιμών που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές», καταγγέλλει και ο Σύνδεσμος Γερμανών Αγροτών (DBV) που εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα αυτό.

Ενώ οι τιμές πέφτουν, το κόστος αυξάνεται για τους παραγωγούς, καθώς το ντίζελ, ο ηλεκτρισμός, οι ζωοτροφές αλλά και τα ενοίκια της γης ακριβαίνουν. Έτσι το εισόδημα των αγελαδοτρόφων συρρικνώνεται, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο DBV, και απευθύνει έκκληση:

● Προς τους λιανεμπόρους τροφίμων: Να συνδέουν την τιμή των προϊόντων με την πραγματική τους αξία και να πάψουν να επιδίδονται σε μειοδοσία προσφορών.

● Προς τις γαλακτοβιομηχανίες: Να συνεχίσουν την διαρθρωτική εξυγίανση τους, πάντα σεβόμενες το δίκαιο του ανταγωνισμού. Ακόμα θα πρέπει να διαφοροποιήσουν τις πωλήσεις τους κατά τέτοιο τρόπο ώστε να περιορίσουν την εξάρτησή τους από συγκεκριμένες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ. Επίσης ο DBV ζητάει από τις βιομηχανίες να κάνουν βήματα για την ασφάλιση του κινδύνου μέσω προθεσμιακών συμβολαίων. Αυτά θα πρέπει να συμπληρωθούν με αντίστοιχες συμβάσεις ανάμεσα στους γαλακτοπαραγωγούς και τις βιομηχανίες.

● Προς τους καταναλωτές: Να επιδείξουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα στις καταναλωτικές τους επιλογές. Όπως σημειώνεται, δεν μπορούν από τη μία να απαιτούν από τους κτηνοτρόφους να προστατεύσουν το περιβάλλον και από την άλλη να επιλέγουν τα φθηνότερα προϊόντα.

● Προς τους πολιτικούς: Να εξαντλήσουν τις δυνατότητες για άμεση και έμμεση στήριξη των αγελαδοτρόφων, με μέτρα όπως τόνωση της ρευστότητας, συνέχιση της εγγυημένης εξισωτικής ως ενιαίας στρεμματικής επιδότησης και ένα αυτόματο σύστημα ασφαλείας στην κοινή αγορά, σε περιόδους πτώσης των τιμών.


Κουρμαδάς Λεωνίδας 12/07/2012

Πηγή: Agronews


Σχόλιο

Από τον Οκτώβριο του 2012 θα ισχύσουν στην Ένωση οι νέες εκείνες διατάξεις του Κανονισμού 261/2012 οι οποίες, έχοντας ως στόχο την κατοχύρωση ενός δίκαιου βιοτικού επιπέδου για τους γαλακτοπαραγωγούς, θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύος των γαλακτοπαραγωγών έναντι των μεταποιητών γαλακτοκομικών προϊόντων. Όπως, γράψαμε και παλαιοτέρα, «με τη νομοθετική αυτή ρύθμιση οι αναγνωρισμένες ενώσεις παραγωγών θα μπορούν να διαπραγματεύονται από κοινού με την γαλακτοκομική μονάδα τους όρους των συμβάσεων, μεταξύ των οποίων και την τιμή, για το σύνολο ή μέρος της παραγωγής των μελών».