Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Η Κομισιόν διαπιστώνει υπερβολική ρύθμιση του ΟΤΕ

Θέμα υπερβολικής ρύθμισης του ΟΤΕ στην αγορά μισθωμένων γραμμών θέτει με επιστολή της η Κομισιόν προς την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), στην οποία κάνει λόγο για υπερβολική ρύθμιση του ΟΤΕ στην εν λόγω αγορά και καλεί τη ρυθμιστική αρχή να επανεξετάσει τα μέτρα που προτίθεται να λάβει.

Ειδικότερα, απαντώντας σχετικά με το σχέδιο για την αγορά μισθωμένων γραμμών στη χώρα μας, το οποίο της κοινοποιήθηκε από την ΕΕΤΤ, η Κομισιόν διαπιστώνει υπερβολική ρύθμιση του ΟΤΕ.

Η Ε.Ε. υποστηρίζει ότι η ΕΕΤΤ θα πρέπει είτε να προχωρήσει στην άρση της υποχρέωσης κοστοστρέφειας στα λιανικά μισθωμένα κυκλώματα μέχρι και 2 Mbps που σχεδίαζε να επιβάλει στον ΟΤΕ, είτε να εξηγήσει περαιτέρω γιατί αυτή πράγματι χρειάζεται.

Στο σκεπτικό της η Κομισιόν σημειώνει ότι ο ΟΤΕ δεν θα μπορούσε να θέσει λιανικές τιμές σε οποιοδήποτε επίπεδο πιθανόν επιθυμούσε (predatory/excessive pricing) από τη στιγμή όπου οι ανταγωνιστές του προμηθεύονται τιμές χονδρικής σε τιμές κόστους ΟΤΕ (κοστοστρέφεια), δηλαδή και πάλι σε τιμολόγια τα οποία είναι ρυθμισμένα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι η ΕΕΤΤ θα πρέπει είτε να προχωρήσει σε τροποποίηση της ρύθμισης στις τιμές χονδρικής είτε να άρει τη ρύθμιση στις τιμές λιανικής. Να σημειωθεί ότι οι μισθωμένες γραμμές χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο από επιχειρήσεις οι οποίες χρειάζονται αυξημένη χωρητικότητα για την κάλυψη των αναγκών τους.

Το ετήσιο έσοδο του ΟΤΕ από την αγορά μισθωμένων κυκλωμάτων ανέρχεται σε περίπου 110 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

ADSL - VDSL

Η συγκεκριμένη παρέμβαση της Κομισιόν δεν αποκλείεται να αποτελέσει προάγγελο και για άλλες παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά την αγορά ADSL, για την οποία επίσης από την πλευρά του ΟΤΕ έχει τεθεί επανειλημμένως ζήτημα υπερβολικής ρύθμισης.

Μάλιστα, από την πλευρά του Οργανισμού επισημαίνεται η ανάγκη η αγορά του ADSL να βγει εκτός ρύθμισης καθώς το μερίδιο του ΟΤΕ έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 40%, χωρίς όμως η εξέλιξη αυτή να έχει διαφοροποιήσει τη συμπεριφορά της ΕΕΤΤ, η οποία επιμένει να ρυθμίζει τις τιμές τόσο χονδρικής όσο και λιανικής. Επίσης, το δίκτυο VDSL του ΟΤΕ είναι χαρακτηριστική περίπτωση στην οποία η προσπάθεια της ΕΕΤΤ να επιβάλει την επιθυμητή από εκείνη ρύθμιση έχει ως αποτέλεσμα το δίκτυο που έχει δημιουργήσει ο Οργανισμός να παραμένει καιρό τώρα ανενεργό.

Ο ΟΤΕ έχει υποβάλει από τις αρχές του χρόνου για έγκριση την τιμολογιακή του πολιτική, ωστόσο η ΕΕΤΤ τον προηγούμενο μήνα, οπότε και θα έπρεπε να έχει εκδώσει τις αποφάσεις της, ζήτησε επιπλέον στοιχεία.

Το θέμα θα τεθεί στη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη Τρίτη ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ με τις διοικήσεις των παρόχων σταθερής τηλεφωνίας. Να σημειωθεί ότι ο ΟΤΕ δηλώνει έτοιμος να προσφέρει γρήγορο Internet, με ταχύτητες έως 50 Mbps άμεσα διαθέσιμες σε 165 περιοχές σε όλη την Ελλάδα όπου έχει εγκατασταθεί τεχνολογία VDSL από το Αστικό Κέντρο.

Επίσης, στις περιοχές Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Σέρρες, Καλκάνη Σερρών, Ξάνθη, Αμπελοκήπους (Ζωγράφου), Βούλα, Καλαμάκι, Βουλιαγμένη, Τερψιθέα, Γλυφάδα, ΒΙ.ΠΕ. Ασπροπύργου και Σέρρες (Νέο Σούλι) που έχουν ήδη εγκατεστημένη τεχνολογία VDSL σε Υπαίθριους Κατανεμητές (KV).


της Μάρως Τσαντήλα (13/07/12)

Πηγή: euro2day