Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Τα «παράγωγα»… της χειραγώγησης των τιμών στην αγορά καυσίμων

Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Προθεσμιακών Εμπορευματικών Συναλλαγών (CFTC) στις ΗΠΑ κατέθεσε στις 24.5.2011 αγωγή αποζημίωσης κατά των εταιρειών Parnon Energy, Arcadia Petroleum και Arcadia Energy για χειραγώγηση της τιμής στην αγορά αργού πετρελαίου από τον Ιανουάριο 2008 μέχρι τον Απρίλιο 2008, η οποία απέδωσε στις εταιρείες παράνομο περιουσιακό όφελος ύψους 50 εκατ. δολαρίων, ζημιώνοντας την αμερικανική αγορά και τους καταναλωτές.


Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Επιτροπής, κατά την επίμαχη περίοδο, οι εναγόμενες εταιρείες, εκμεταλλευόμενες την ύπαρξη περιορισμένης αγοράς (tight market) προέβησαν σε αγορές μεγάλων ποσοτήτων αργού πετρελαίου, μολονότι δεν υπήρχε εμπορική ανάγκη να το πράξουν και υλοποίησαν μια στρατηγική χειραγώγησης των τιμών παραγώγων στην αγορά αργού πετρελαίου WTI (West Texas Intermediate), αυξάνοντας με τεχνητό τρόπο το επίπεδο τιμών, από τις οποίες απεκόμισαν τεράστια κέρδη εις βάρος των λοιπών επενδυτών (zero-sum game).

Για περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς έστησαν το παιχνίδι οι παραπάνω εταιρείες δείτε τους ισχυρισμούς της αμερικανικής Επιτροπής, εδώ.