Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Το "χαμένο" νομοσχέδιο, η χαμένη "τιμή" της κυβέρνησης και η μεγάλη χαμένη ευκαιρία για τους καταναλωτές


Από το Μάιο του 2010 είχε ανακοινώσει η Υπουργός κα Κατσέλη την πρόθεσή της να καταθέσει νομοσχέδιο, με το οποίο τα θύματα των αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών θα διευκολύνονταν να εγείρουν αξιώσεις αποζημίωσης κατά των επιχειρήσεων που παραβιάζουν την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία.

Πέρασε ένας χρόνος με παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και ισχυρότατες πιέσεις προς την κυβέρνηση για απόσυρση των επίμαχων διατάξεων από το νομοσχέδιο όσον αφορά την κατοχύρωση του δικαιώματος των καταναλωτών για αποζημίωση εις βάρος των καρτέλ.

Το νομοσχέδιο επί ένα χρόνο είχε κυριολεκτικά «εξαφανισθεί»..., με αποτέλεσμα τον Ιανουάριο του 2011 να ασχοληθεί μέχρι και η Δικαιοσύνη, διατάσσοντας κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το εξαφανισμένο νομοσχέδιο!


Τελικά, το νομοσχέδιο «βρέθηκε» πρόσφατα, αλλά –Ω του θαύματος- έχουν εξαφανισθεί οι επίμαχες διατάξεις…!!!

Ο καταναλωτής, με τη συνέργεια της κυβέρνησης, εξακολουθεί να μένει απροστάτευτος έναντι των επιχειρήσεων που παραβιάζουν την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία (δείτε τις δυνατότητες που χάνει στην κατηγορία “private enforcement”).

Τι να υποθέσει ο έρμος ο καταναλωτής που ακούει τόσα χρόνια εξαγγελίες επί εξαγγελιών από τα αρμόδια Υπουργεία (κυριολεκτικά υπουργεία εξαγγελιών!) για πάταξη καρτέλ, μειώσεις τιμών κλπ…;

Το ερώτημα για το «Ποιος επιτέλους κυβερνά αυτόν τον τόπο» δυστυχώς παραμένει έπειτα από τόσα χρόνια κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Δείτε το πολύ κατατοπιστικό άρθρο της σελίδας http://www.adagonismos.gr/ όπου παρουσιάζεται όλο το χρονικό του «χαμένου νομοσχεδίου»...